Actueel

Imkerijdag 09 juli Boederij Westhoeve Santpoort en op zondag 10 juli Boederij Zorgvrij


Zaterdag 9 juli 10:00 tot 15:00 uur organiseert de Imkervereniging Velsen, Spaarndam eo een open imkerijdag.  Dit is een landelijk initiatief namens  de NBV.

Waar? Boerderij Westerhoeve Middenduinerweg 80, 2082 LD Santpoort-Zuid

Wat te doen?

  • Verkoop van honing en andere bij-gerelateerde producten
  • Voorlichtingsstand
  • Zaadbommen maken
  • Waskaars rollen
  • Kijk in de observatiekast
  • Presentatie over bijen en imkers

Zondag 10 juli 10:00 tot 15:00 uur

Boerderij Zorgvrij Genieweg 50, 1981 LN Velsen Zuid

De imkers zullen hier aanwezig zijn voor informatie, en er is tevens honingverkoop.

 

Zwermentijd 2020, altijd een leuk klus

Zo ook voor Imker Eddie. Die aan imker Meital laat zien hoe je een zwerm schept. En dat kan soms best lastig zijn, hoog in de boom in een tuin in IJmuiden.....Maar dan heb je toch een korf vol bijen!  Heeft u een zwerm? (en geen hommelnest ) bel onze imkers, zie de hoofdpagina.

 

25 maart 2020, Corona en het voorjaar

Stralend weer en de dames houden geen 1,5 meter afstand van elkaar. De imker wel maar met een andere reden dan Corona.

 

 

 

En de jaarmarkt 2019 te Velsen Zuid als traditie

Zoals herfst moet zijn, wind, waterig zonnetje en natuurlijk vele belangstellende voor een praatje, potje honing en de vragen over de bijen. Tot volgend jaar!

 

 

Boerenmarkt Santpoort 2019, mooi weer en veel bezoek

Als vereniging een potje honing aanbieden, een praatje houden, kinderen de angst wegnemen een bijenkast te bekijken en informatie geven over de bijenstand. Het was er allemaal. dank voor het organissren van de markt is aan www.santpoortseboerenmarkt.nl

  

 

de komende markten waar we staan

De boerenmarkt 14 en 15 september Santpoort Noord

Monumentendag 14 september Spaarndam

Jaarmarkt 28 september Velsen Zuid

Succesvolle kennismakingscursus imkeren

eind mei zijn er 10 belanstellende meegenomen in de wereld van imkeren. een presentatie op de koudste dag van de zomer en een beozke aan de bijenstand op landgoed  Waterland. Mooier kon het niet! allemaal bedankt voor de belangstelling en wie nog wat meer wilt weten...neem contact op!

 

Kennismakingscursus imkeren

Een keer weten of imkeren wat voor u is? meld u aan via onze secretaris theovanlieshout@hetnet.nl en u krijgt verdere info over de mogelijke datum van de kennismakingscursus en waar u zich kan melden. Het betreft een middag, gratis en natuurlijk u in een beschermend pak (die hebben wij) onder begeleiding een bijenkast bekijken.

 

Zonnige en goed bezocht marktkraam Velsen Zuid

De zon scheen en er kwamen zelfs wat bijen de marktkraam bezoeken! De jaarlijkse braberie in Velsen zuid had weer een kraam met honing en andere producten. The, Hans en Michiel stonden de mesnen te woord met vragen over de bijen en imkerarij en natuurlijk de lokale honing aan de man te slijten. De propoliszalf was snel op en mochten er nog mensen zijn die propoliszalf zoeken? neem contact op.

 

Na het slingeren 2018 mogen de bijen de restjes.....

De honing eruit geslingerd, in potjes voor de liefhebbers en de kasten etc mogen de bijen ontdoen van de restjes honing. En gezien de drachtarme periode was het een drukte van belang. 

 

 

En in mei 2018.........dan groeien de volken als kool!

Voor de imkers drukke tijden, ruimte geven, voorjaarshoning en iets met zwermdriften. Op de foto is een volk ff van slag met een nieuwe broedkamer erbij.

 

Imker Wim van Bergen niet op de Jaarmarkt Oud Velsen 2017

Helaas door een ongelukkige val is Wim herstellende daarvan en nog niet in staat om op deze traditie markt te staan. We proberen nog als vereniging er wel te staan dus wie weet tot daar......

 

Helpen op Waterland 2017

Onze Imker Wim had wat hulp nodig op de grote standplaats van de vereniging op Waterland. Daar staan diverse volkeren in een mooie bosomgeving. Imker Richard helpt hier Wim bij de inspectie op zwermdoppen.

 

 

Onze secretaris Theo van Lieshout een lintje!

Op 26 april is onze secretaris, Theo van Lieshout, door Koning Willem Alexander tot lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Theo heeft dit lintje gekregen vanwege zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor en bij diverse organisaties in en rond Spaarndam, waaronder de imkervereniging Velsen e.o. Theo is in 1974 gaan imkeren en sinds 1989 vervult hij de rol van secretaris met verve. We zijn trots op onze secretaris!"

 

Zwermen in 2016

Elk jaar vanaf mei kunnen bijenvolken gaan zwermen. Wij worden dan regelmatig gebeld om deze te scheppen of te vertellen dat het hommels zijn (die hele grote). Hieronder wat leuke zweremn, 1 op tatasteel, 1 in het plantsoen voor de woning van imker Richard (echt tpeval) en een ander in een appelgaard tegenover een bijenkast. Zwerm gezien, zie de contactgegevens om te laten scheppen!

 

 

Oorkonde voor Ton Alderliefste

 

Op de jaarvergadering van 22 april 2016 kreeg Ton Alderliefste uit de handen van secretaris Theo van Lieshout een oorkonde van de Nederlandse Bijen Vereniging voor zijn verdienste als lid van de NBV regio Velsen. En dit al 38 jaar! Ton, proficiat en nog vele jaren!

 

 

 

 

 

De jaarvergadering 2015 inclusief de honingproeverij natuurlijk

   

 

 

Het gaat goed met onze bijtjes in de IJmond!

 

Voorjaarshoning!

Ontzegelen, slingeren en....proeven!

 

Het is weer tijd, zwermen en kunstzwermen.

Mei 2015. En dat is dan altijd weer het echte werk, zoeken naar de moer, nieuw huisje, een dankbare imker en een nieuw volkje.

Het oude huisje Rook
Goed zoeken naar de moer En de kunstzwerm in de nieuwe omgeving

 

Lente 2015 

Het voorjaar 2015 is aangebroken! wisselende temperaturen maar de bijen zijn weer druk bezig binnen in de kast om uit te breiden en buiten voldoende nektar en stuifmeel binnen te halen. En of wij imkers er straks wat honing van mogen lenen........ Eerst de voorjaarsinpsecties doen bij het mooie weer (zie foto) 

 

 

 

Contactgegevens

Informatie en workshops (scholen)
Ad van Nood
vannood@hotmail.com

Secretariaat: Theo van Lieshout
C. van Spaarnwoudestr. 48
2064 WR Spaarndam
023-5373648
theovanlieshout@hetnet.nl